Kolejny przepis na smaczny dżem . Docenimy to zimą :) Wspaniale nadaje się do ciast , ciasteczek , bułeczek i naleśników .
Dżemik jabłkowo -gruszkowy
składniki
2 kg jabłka
2 kg gruszki
1/2 szklanki cukru
2 szt goździk
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka ja miałam kwaśne obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Gruszki obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dajemy na dużą patelnię mieszamy i wsypujemy cukier. Mieszamy owoce z cukrem. Smażymy ok 10 min. Dodajemy cynamon ,goździk . Dusimy , smażymy dżemik aż owoce rozpadną się ale nie całkowicie. Gorące przekładamy do słoików wcześniej wyparzonych . Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz