Super koszyczki do podawania deserów jadalne :) nauka nie poszła w las - dziękuję szefie :)
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
składniki
100 g cukier kryształ
100 g mąka
100 g masło
80 ml sok pomarańczowy
74 g miód
100 g mąka
100 g masło
80 ml sok pomarańczowy
74 g miód
Do miski dajemy miękkie masło 1/2
kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze
mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam
mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Im
cieniej rozsmarujemy ciasto tym nasze koszyczki będą bardziej
koronkowe. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200
stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego
piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu
wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i
jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując
koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest
twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz