Pomidory to bardzo zdrowe warzywo. Dosyć ,że smaczne to jeszcze zawiera dużo witamin i soli mineralnych .
Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają
najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i
biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas,
sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede
wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz,
który nadaje pomidorom czerwony kolor.
Dlatego warto letnie pomidory zamkną w słoiku :)
Mój przecier pomidorowy
składniki
2 kg pomidorów
Sól
4 ząbki czosnku
3 łyżki cukier
bazylia
olej
Pomidory dobrze myjemy. Kroimy na kawałki. Mielimy w w robocie kuchennym ja wybrałam drobne sitko do warzyw. Po przemieleniu zagotowujemy przecier. Doprawiamy solą do smaku , cukrem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i bazylię. wszystko do smaku. Zagotowujemy. Gorące wlewamy do słoików , wcześniej wyparzonych. Na wierzch dajemy łyżkę oliwy. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz