Lekkie smaczne placuszki warto zrobić na deser , kolacje a nawet obiad. Można podać z jogurtem , miodem śmietaną czy musem owocowym. Same takę smakują rewelacyjnie.
Ryżowe placuszki z jabłkiem
składniki
1 jajko
1 jabłko
1 łyżka cukru pudru
3-4 łyżki mąki
cynamon
olej do smażenia
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ryż 1 woreczek
Jajko rozbujamy do miski i rózgą rozbijamy je na pianę dodajemy cukier puder i dalej mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dolewamy mleko i dodajemy odrobiną cynamonu do smaku. Rozbijamy rózgą. Jabłko dobrze myjemy nie obieramy tylko usuwamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy w kosteczkę. Ryż wcześniej ugotowany zimny i pokrojone jabłko dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej nakładamy łyżką placuszki - smażymy na złoto.
A tego ryżu ile, bo nie podałaś w składnikach?
OdpowiedzUsuńdzięki już poprawione - dopisane - 1 woreczek
OdpowiedzUsuńok.
OdpowiedzUsuń