Nie raz nie mamy pomysłu na zupę ... warto iść na zielony rynek i poszukać inspiracji :)
Zupa z brukselki i pieczarek
składniki
10 szt brukselek
2 marchewki
20 dag pieczarek
1 szklanka makaron świderki
Sól morska
koperek świeży
pieprz biały
1 łyżka masła
uniwersalna przyprawa
1/2 szklanki śmietana 30 %
Na patelni rozpuszczamy masło. Na maśle podsmażamy pokrojona marchewkę, pieczarki i brukselkę. Chwilę smażymy- solimy do smaku. Zalewamy woda ok 1.5 litra. Przelewamy do większego garnka. Zagotowujemy. Doprawiamy solą morską ,pieprzem i odrobina przyprawy uniwersalnej. Gotujemy jeszcze z 10 min i dodajemy makaron. Gotujemy ok 5 min. Dolewamy śmietanę i dodajemy posiekany koperek. Nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy. Makaron napęcznieje i zupka będzie gotowa.
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuń