Coś zdrowego coś dobrego połączenie kaszy z wędzoną kiełbasą żurawiną i serem .
Kasza jęczmienna z żurawiną i serem żółtym
składniki
4 łyżki żurawiny
1 szklanka kaszy jęczmiennej Kupiec
15 dag kiełbasy wędzonej
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu
10 dag ser żółty salami
pieprz czarny mielony
Sól morska
1/2 szklanki białe wino
Cebulę obieramy i siekamy drobno. W płaskim garnku rozpuszczamy masło , podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojoną kiełbaskę , podsmażamy. Dodajemy kasze jęczmienną- mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy 1/2 szklankę białego wina. Redukujemy alkohol. Mieszamy dolewamy bulionu 1/2 szklanki, mieszamy. Dusimy chwilę aż bulion wyparuje. Dolewamy znów bulionu - mieszamy. Powtarzamy czynność aż kasza będzie ugotowana. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuń