Coś w rodzaju salcesonu zrobiony z golonkę wieprzowych z odrobina marchewki. Można zrobić go w plastikowej butelce po rozcięciu można go wtedy super pokroić w plasterki.
Golonkowa galaretka z marchewką
składniki
2 kg golonki wieprzowej
4 marchewki
ziele angielskie całe
pieprz kulki
Sól morska
ocet winny Kamis
2 opakowania żelatyny
sos sojowy
Golonki wieprzowe myjemy i wstawiamy do garnka z wodą . Gotujemy z dodatkiem kulek pieprzu i listkami ziela angielskiego. Po około 1,5 godziny dodajemy obrane marchewki . Gotujemy dalej ,dodajemy sól do smaku.
Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Marchewki tez wyciągamy i ścieramy na tarce duże oczka. Zimne mięso obieramy od kości i dość drobno siekamy. Rosół z gotowania mięsa przelewamy przez sitko. Do czystego już rosołu dodajemy posiekane mięso i marchewkę. Rozrabiamy żelatynę według przepisu i dodajemy do zagotowanego rosołu z mięsem. Doprawiamy sosem sojowym. Lekko przestygnięte wlewamy do plastikowych kubeczków lub do plastykowych butelek. Które zakręcamy i odstawimy do wystygnięcia. Kiedy zrobi się galareta rozcinamy butelkę i mamy fajny galat do krojenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz