Mój pomysł na obiad , małe klopsiki w sosie śmietanowym z dużą ilością kolorowej papryki.
Pasuje do ryżu i ziemniaczków.
Klopsiki w sosie paprykowym
składniki
1/2 kg mięsa mielonego
1 szt bułka czerstwa
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
Sól morska
Pieprz kolorowy
1 szklanka śmietany 30 %
1 szt papryka żółta
1 szt papryka czerwona
1 szt papryka zielona
2 szklanki bulion
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
1 szt cebuli
1 jajko
Bułkę moczymy w mleku lun w wodzie - odciskamy i dajemy do mięsa. Czosnek siekamy i dajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wrabiamy masę dodajemy troszkę zimnej wody i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy porządnie i formujemy małe kuleczki. Na dużej patelni na maśle z olejem podsmażamy mięsne kuleczki na złoto. Cebulę siekamy , papryki myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Do mięsnych kulek dajemy pokrojone papryki i cebulę. Smażymy chwilę , podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do patelni z kulkami i warzywami. Zagotowujemy.
wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń