Mój następny pomysł na sałatkę . Dziś korzystam z darów fasoli mung , papryki i zielonej oliwki. Do tego zdrowy olej lniany :) zdrowo , lekko i smacznie .
Do sałatki użyłam ekologicznej fasoli SYMBIO.
Kolorowa sałatka z fasoli mung jajek i papryki
składniki
1 szklanka fasoli mung
4 jajka
1/2 słoika oliwki zielone
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
olej rzepakowy
Fasole mung moczymy kilka godzin najlepiej całą noc. Paprykę czerwona i
żółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę. Następnie kroimy
ja w drobna kosteczkę. Oliwki zielone odcedzamy na sicie i kroimy w
plasterki. Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i kroimy w
kosteczkę. Po namoczeniu zmieniamy wodę w fasolce i gotujemy ją do
miękkości ok 20 min. Odcedzamy i chłodzimy. Zimną dodajemy do sałatki.
Składniki mieszamy z sobą . Dodajemy olej. Doprawiamy solą morską i
pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz