Mój pomysł na kolorowy aromatyczny obiadek. Udka z warzywami do tego tymianek , rozmaryn , zapachu cała kuchnia.
Udka z warzywami z rozmarynem i tymiankiem
składniki
5-6 szt udek
1 łyżka rozmarynu Kamis
1 łyżka tymianku Kamis
Sól morska
olej
1 cukinia
4 marchewki
2 papryki czerwone
1 łyżka masła
pieprz czarny świeżo mielony
1 kostka bulion warzywny
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
Udka myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Olej połączyć z masłem rozgrzać i podsmażyć na złoto. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Cukinie dobrze umyć nie obierać i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w piórka. Do podsmażonych udek dodać cebule i marchewkę , podsmażyć wszystko razem i zalać 1/2 szklanki białego wina. Następnie dolać 2 szklankami bulionu warzywnego. Gotować ok 10 min. PO tym czasie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Zagotować doprawić tymiankiem i rozmarynem. Gotować jeszcze ok 15 min. Doprawić sola i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwile aż sos się zredukuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz