Zupa lekka prawie bez tłuszczu z zdrowa i wartościowa fasolą mung . Do tego lekki makron ryżowy .
Wegetariańska zupa z fasolą mung
składniki
1 szklanka fasoli mung ekologicznej Symbio
2 marchewki
15 dag pieczarek
sos sojowy
imbir
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szklanka groszek zielony (może być z mrożonki)
1 opakowanie makron ryżowy
1 łyżka oleju ryżowego
3 szklanki bulionu warzywnego
Fasole mung moczymy kilka godzin następnie gotujemy do miękkości ok 20 min. Na patelni na oleju ryżowym podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Do podsmażonych pieczarek dodajemy marchewkę i groszek. Smażymy chwilę. Zalewamy bulionem warzywnym ok 3 szklanki. Zagotowujemy w garnku. Gotujemy do miękkości marchewki. Dodajemy ugotowaną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym , pieprzem i mielonym imbirem. Na koniec dodajemy makron ryżowy . Nakrywamy garnek i odstawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz