Kolejne smarowidło do pieczywa. Tym razem wegetariański paprykarz , zrobiony z kaszy krakowskiej łamanej gryczanej marki SYMBIO. Dodam że kasza jest produktem polskim i ekologicznym.
Pikantna dobra pasta polecam
Wegetariański paprykarz z kaszą krakowską
składniki
200 ml kasza krakowska łamana gryczana SYMBIO
2 szt marchwi
1/2 szt selera korzeniowego
1 szt por (biała część)
1 cebula biała
2 pomidory
1 papryka czerwona
papryka słodka mielona
papryka ostra
pieprz czarny mielony
Sól morska
1 szt liść laurowy
2 szt ziele angielskie całe
2 łyżki olju do smażenia
1 pietruszka
1 łyżka przecieru pomidorowego 30%
1 łyżeczka cukru
Kaszę krakowską gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odstawiamy. Marchewkę , seler , pietruszkę , obieramy z skórki i ścieramy na tarce małe oczka. Pora myjemy i kroimy drobniutko. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej- smażymy rozdrobnione warzywa z dodatkiem ziele angielskiego i liścia laurowego. Po kilku minutach smażenia dodajemy ok 2 łyżki wody. Mieszamy. Pomidory obieramy z skórki i siekamy dodajemy na patelnie. Paprykę kroimy drobniutko i dodajemy na patelnie. Doprawiamy solą ,pieprzem paprykami , majerankiem. Dusimy dalej. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy kasze - wszystko razem mieszamy. Doprawiamy jeszcze raz solą , paprykami i dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę cukru dla przełamania smaku. Pastę chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz