Szalejemy dalej. Dziś makaron wstążki do tego kawałki łososia , masełko ...cóż więcej .
Wszystko doprawione solą morską z ziołami Bella- Bis
Domowy makaron z atramentem kałamarnicy i z łososiem
składniki
1 kg mąka pszennej typ 500
mleko 2 %
200 g masła
sól do smaku
sól ziołowa Bell- bis
2 szt łososia filet
2 łyżki masła do smażenia
Na stolnicę dajemy 1 kg maki , solimy do smaku. Masło roztapiamy i mieszamy z ok 1/2 szklanki mleka. Wlewamy pomału do mąki i wyrabiamy. Dodajemy atrament kałamarnicy i dolewamy mleka według potrzeby. Wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor i będzie sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki. Posypujmy mąką i odstawiamy.
Łososia myjemy osuszamy i kroimy w kawałki. Solimy do smaku , podsmażamy na masełku. Makron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z łososiem mieszamy i doprawiamy z solą ziołową. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz