Tymianek charakteryzuje się ostrym,
ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i
odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku -
tymolu.
Tymianek nadaje ciekawy aromat
pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom,
pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce,
ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi.
Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią.
W mojej kuchni dziś kapustka zasmażana na białym winie i z tymiankiem .
Kapustka zasmażana na białym winie
składniki
kapusta kiszona ok 1/2 kg
tymianek
pieprz
masło klarowane
cebula biała 1 szt
białe wino ok 1/2 szklanki
Kapustę kiszoną gotujemy ok 20 min. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulkę. Na złocistą cebule dodajemy kapustę - mieszamy i smażymy chwilę . Podlewamy białym winem i smażymy aż alkohol zredukuje się . Doprawiamy sola , pieprzem i tymiankiem do smaku. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz