Zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkiejnocy . Będę w tym roku piekła duuuużżżżżo babek w pracy więc należny się przygotować i troszkę w domu po testować .
Pierwsza babka z aromatem cytrynowym na oleju.
Wielkanocna babka na oleju
składniki
3 jaja
3/4 szkl cukru
2,5 szkl mąki
1 szkl oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
cytryna
aromat cytrynowy
migdały
cukier puder
Migdały płatki wsypujemy na rozgrzaną patelnie i prażymy . Jajka dobrze myjemy i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek . Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy dalej
Do puszystego kogla mogla dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat i starta skórę z połowy cytryny.
Mieszamy delikatnie delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.
Ciasto wlewamy do formy na babkę.
Pieczemy ok 45 min w 180st.
Studzimy polewamy lukrem i obsypujemy prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz