Kto z nas nie lubi zapachu pieczonego kurczaka. Można go zrobić na wiele sposobów z różnymi przyprawami. U mnie dziś z dodatkiem świeżego rozmarynu i masełka. Chrupiąca skórka , soczyste mięsko.
Pieczone kurcze z rozmarynem
składniki
kurczak
rozmaryn świeży
masło ok 1/2 kostki
sól morska
sól czosnkowa
przyprawa do kurczaka
bulion drobiowy ok 1 szklanki
Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy . Do łyżki roztopionego masło dajemy przyprawę do kurczaka , sól czosnkową i sól morską. Nacieramy kurczaka masełkiem z każdej strony. Wnętrze kurczaka solimy i wkładamy do środka świeży rozmaryn i resztę masła. Wkładamy kurcze do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok 20 min. Polewamy kurczaka bulionem. Pieczemy dalej . Polewamy go własnym sosem i bulionem co ok 15 min. Pieczemy do 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę żeby mięsko odpoczęło.
Przepis prosty,ale taki kurczak najbardziej smakuje.Czyli siła tkwi w prostocie.
OdpowiedzUsuń