...bardzo lubimy pstrągi , w naszym domu często goszczą ryby różne gatunki , ale pstrąg najczęściej .
Dziś zrobiłam go na grillu ale można i w piekarniku i podałam z podsmażonymi pieczarkami z posiekanym szczypiorem .
Do tego świeży chlebek i mamy szybki , smaczny obiadek. można się zakochać w daniu i w osobie je przygotowującej.
Pstrąg dla ukochanego
składniki
marynata
woda
2 cytryny
czosnek 2 ząbki
sól ,pieprz
pstrągi
nadzienie
pieczarki ok 40 dag
szczypior
masło ok 2 łyżki
sól ,pieprz
Pieczarki kroimy w kosteczkę , czosnek wyciskamy. Na maśle podsmażamy grzybki z czosnkiem , solimy do smaku i doprawiamy pieprzem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , odstawiamy. Pstrągi myjemy osuszamy . Do miski wlewamy wodę dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę kilka pokrojonych ząbków czosnku , sól i wyciśniętą cytrynę . Do marynaty wkładamy pstrągi streczujemy miskę i odkładamy do lodówki na noc. Rozpalamy grill lub rozgrzewamy jeżeli używamy elektrycznego. Pstrąga smażymy z obu stron. Kiedy grillujemy druga stronę pstrąga tą gotową nacinamy na karku i nakładamy pieczarki. Całość kropimy sokiem z cytryny i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz