Smaczny regionalny przysmak. Szybkie w zrobieniu , najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Placuszki po bojkowsku
składniki
kapusta kiszona 1 szklanka
mąka
jajko 3 szt
sól ziołowa Kamis
pieprz czarny
śmietana 1 łyżka
olej do smażenia
czosnek
majonez
jogurt naturalny
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Dodajemy jajka. Mieszamy . Następnie dodajemy śmietanę . Jeszcze raz mieszamy . Dodajemy tyle maki aby ciast było dość gęste. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Robimy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy do majonezu i jogurtu , doprawiamy solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz