Pierogi może są troszkę pracochłonną potrawą , ale ... opłaca się je zrobić choć raz w miesiącu .
Sekretem jest pyszne ciasto a środek cóż ... smażone wiśnie a do tego odrobina śmietany ..cóż więcej
Pierożki z ciasta maślanego z wiśniami
składniki
ciasto
1 kg mąki
1/2 kostki masła
ok 3 szklanki mleka
sól do smaku
nadzienie
2 kg wiśni
cukier
Wiśnie drelujemy podsmażamy z cukrem na ale dżemik. Zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy sól do smaku.
W garnku zagotowujemy mleko z masłem. Gorące wlewamy do maki . Mieszamy łyżką po chwili wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na chwile aby przestygło. Rozwałkowujemy wycinamy kółka , nakładamy łyżeczkę wiśni. Sklejamy gotujemy.
Podajemy z śmietaną .
Takie pierogi to bym chętnie zjadł,ale chyba już nie ma wiśni.Chociaż można zrobić z mrożonych.
OdpowiedzUsuń