W tym okresie przedświątecznym próbuje ryby na 100 sposobów. Jest to okres typowo rybny , w sklepach mamy w tedy duży wybór świeżych ryb. Dlatego jest to wspaniały okres na eksperymentowanie , szaleństwo w kuchni.
Miruna w cieście curry .
składniki
1 kg miruny Abramczyk
3 jajka
mąka
odrobina mleka
sól
pieprz
curry
olej
Jajka myjemy rozbijamy w wkładamy do miski. Roztrzepujemy widelcem. Dodajemy odrobinę mleka ok 2 łyżki. Jeszcze raz mieszamy. Dodajemy pomalutku mąkę aby ciasto nam ładnie zgęstniało; Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy przyprawę curry. Jeszcze raz dobrze mieszamy. Ciasto odstawiamy. Filety solimy lekko, moczymy w cieście i szybciutko układamy na rozgrzanej patelni . Smażymy na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz