Kolejna propozycja na sałatkę taka śniadaniowa , kolacyjna czy imprezową - jednym słowem uniwersalną.
Robiłam już wiele ryżanek , ale z tym dodatkami pierwszy raz. wyszła smaczna.
Sałatka ryżanka z papryką konserwową
składniki
1 szklanka ryżu
4 kawałki papryki konserwowej'
1 szklanka pieczarek konserwowych
4 jajka
20 dag szynki konserwowej
sól morska
majonez ok 4 łyżki
śmietana 12% ok 2 łyżki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.. Jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Kiedy ryż jest ugotowany dajemy go na sito i przelewamy zimna woda . Studzimy. paprykę konserwową i pieczarki kroimy w kosteczkę. Troszkę papryki zostawiamy do ozdobienia. Szynkę kroimy w kosteczkę Składniki mieszamy z sobą . Dodajemy majonez i śmietanę Mieszamy doprawiamy solą do smaku. Ozdabiamy pokrojoną konserwową papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz