Kolejny mój pomysł na wykorzystanie szynkowaru.
Do zrobienia wędliny wykorzystałam to urządzenie http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373
W szybki sposób z resztek mięsa możemy zrobić dobrą prawdziwą wędlinkę .
Domowa wędlina prasowana z boczkiem wędzonym
składniki
9 plasterków boczku wędzonego
3 piersi z kurczaka'
żelatyna
przyprawa do mięsa
szynkowar Tradismak
Jedna pierś z kurczaka nacinamy najlepiej w szachownicę . Posypujemy sola , przyprawą do mięsa i żelatyną . Układamy na niej 3 plasterki boczku. Posypujemy przypraw i odrobina żelatyny . Następną pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę mieszamy z żelatyna i przyprawą do mięsa. doprawiamy sola i układamy na boczku. Następnie kładziemy 3 plasterki boczku , które także solimy i doprawiamy przyprawą na to odrobinę żelatyny. Następna pierś z kurczaka dobrze nacinamy. Układamy na boczku. doprawiamy solą ,przyprawa i żelatyna . Nakładamy blaszkę zamykającą szynkowar . Zamykamy go szczelinie. Wkładamy termometr . Szynkowar wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż na termometrze będziemy mieli ok 72 stopnie. Szynkowar wyjmujemy studzimy, wkładamy na noc do lodówki. Rano polewamy go ciepłą woda i wyciągamy wędlinę .
Wędlinka bardzo smaczna ma piękny zapach - polecam !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz