Powrót do ryżu , dawno go u mnie nie było . Tym razem z wykorzystaniem fasoli żółtej, sezon co raz bliżej więc warto włączać ja do jadłospisu.
Ryż z kurczakiem i fasolką
składniki
25 dag fasolki zółtej
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej
masło
ryż 1 szklanka
szczypior
papryka słodka
papryka ostra
sól morska
pieprz
1 marchewka
przecier pomidorowy ok 3 łyżki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimna woda i odstawiamy. Pierś z kurczaka solimy doprawiamy przyprawa do kurczaka i odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie kroimy na kawałki. Żółtą fasolkę kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. szczypior kroimy .
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy troszkę oleju i podsmażamy mięso kurczaka , dodajemy starta marchewkę i smażymy. Następnie dodajemy ryż i przecier pomidorowy. Mieszamy z ugotowana fasolką . Na koniec dodajemy szczypior. Doprawiamy pieprzem, sola ,papryką ostra i słodką do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz