Smaczny barszczyk do picia . Dla kalorii i smaku na śmietanie . W sam raz na święta, sylwestra czy imprezę zakrapianą . Na warzywach na mięsku z duża ilością buraka .
Sylwestrowy barszczyk ze śmietaną
składniki
2 korpusy
5 litrów wody
1 seler
2 pietruszki
2 marchewki
3,5 kg buraków
2 cebule
2 główki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
2 jabłka
śmietana 30% 2 szklanki
majeranek
Do garnka wkładamy korpusy kurczaka . Zagotowujemy . Dodajemy seler, pietruszki i marchewki. Gotujemy. Dodajemy opalone cebule . Wrzucamy 2 czosnki przecięte na pół. Następnie dodajemy ok 5 liści laurowych , kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy kilka jabłek , przeciętych na pół . Gotujemy na małym płomieniu jak rosół. Buraki obieramy kroimy w plastry. Kiedy wywar jest gotowy odcedzamy go ,wkładamy plastry buraków i gotujemy do zagotowania. Gotujemy jeszcze kilka minut ale ,żeby tylko pyrkało. Wyłączamy i odstawiamy . Kiedy barszcz ostygnie przecedzamy go . Dodajemy sól i ocet do smaku. Mieszamy gotując - uwaga aby nie zaczął wrzeć . Dodajemy cukier do smaku. Wlewamy śmietanę 30 % . Zagotowujemy. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz