Smażona biała kiełbasa podana z sosem żurkowym. Wspaniałe danie Wielkanocne. U mnie podane z ziemniakami ,ale można podać z świeżym domowym chlebkiem .
Biała kiełbasa z sosem żurkowym
składniki
1 kg białej kiełbasy surowej
1/2 szklanki zakwasu na żur
2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki
1 łyżeczka chrzanu ze słoika
cukier , sól, pieprz
Białą kiełbasę dzielimy na porcje. Smażymy na złoto na patelni z dodatkiem klarowanego masła. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok 7 min w 170 stopniach .
Do garnka wlewamy zakwas , wlewamy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, sola pieprzem i chrzanem do smaku. Zaciągamy mąką. Gotujemy kilka minut.
Usmażona kiełbasę podajemy z sosem i np ziemniakami z wody .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz