Sałatka pasująca na święta Wielkanocne. Zdrowe pięknie czerwone buraczki z cebulką do tego śledzik i świeże jajko. Cudowna kompozycja smakowa . Polecam w święta i nie tylko.
Śledzik z jajkiem na buraczkach
składniki
5 buraków
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki cukru
sól
1 łyżka octu
jajka
śledzie
cebula 1 szt
3 łyżki śmietany
Buraki dobrze myjemy nie obieramy. Gotujemy. Ugotowane studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy chrzan. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy do buraków. Doprawiamy solą, cukrem i octem. Mieszamy dodajemy śmietanę , chłodzimy. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy na cztery. Śledzie kroimy w kawałki. Na buraczki wykładamy śledziki i jajka. Ozdabiamy piórkami cebuli i natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz