Szybki obiadek dla całej rodziny , pasuje do ryżu białego , ziemniaczków ale tez fajnie smakuje z świeżą bułką lub chlebkiem .
Potrawka z kurczaka z kalafiorem romanesco
składniki
3 udka
1 kalafior romanesco
3 marchewki
sól'
pieprz
1 szklanka śmietany 30 %
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka mąki
Do garnka wkładamy obrane marchewki i udka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy zimna wodę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu. Wywar odcedzamy . Wlewamy do czystego garnka. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso oddzielamy od kości , kroimy na mniejsze kawałki. Do bulionu dajemy różyczki kalafiora gotujemy ok 6 min, dodajemy wcześniej pokrojone mięso i marchewkę. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Śmietanę mieszamy z mąką . Wlewamy do gotującej się potrawki. Zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz