Babka ziemniaczana smakuje na ciepło jak i na zimno . Można ją podać z sosem grzybowym ale także z sosem czosnkowym na zimno .
Babka ziemniaczana z kiełbasą
składniki
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
30 dag kiełbasy
3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
majeranek
sól
pieprz
olej około 5 łyżek
Ziemniaki obieramy połowę ścieram na małych oczkach a połowę na średnik. Odciskam ziemniaki ,uzyskany sok pozostawiam aby wytrąciła się skrobia ,którą z powrotem dodaję do ziemniaków. Cebulę i czosnek siekam podsmażam na 3 łyżkach oleju . Na drugiej patelni na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę . Wszystko dodaję do masy ziemniaczanej. Doprawiam solą , pieprzem i majerankiem. dodaje jajka i mąki . Mieszam.
Masę rozkładam na 2 jednorazowe foremki do pasztetu . Piekę w 170 stopniach około 1,5 godziny w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz