Bardzo smaczny i szybki przepis na wręcz królewski obiad . Dorada jest bardzo delikatna ,rozpuszcza się w ustach a dodatek pomidorów jest niesamowity i wnosi do naszego organizmu dużo dobrodziejstw w postaci witamin i mikroelementów.
Dorada zapiekana z pomidorami
składniki
dorada świeża
1 szklanka przecieru pomidorowego w butelce
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 pomidor
1 plasterek masła
Świeżą doradę osuszamy solimy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ,zmniejszamy do 160 stopni,na rybę kładziemy plasterki masła. Przecier pomidorowy doprawiamy solą ,pieprzem ,posiekanym czosnkiem ,oregano i cukrem. Mieszamy. Polewamy rybę i zapiekamy 10 min. Następnie układamy na niej cienkie plasterki pomidora i pieczemy jeszcze ok 7 min. Podajemy z kiełkami i cytryną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz