Sałateczka ryżowa z jajkiem i patisonami marynowanymi
SKŁADNIKI:- * 1/2 szkl ryż dziki,
- * 1 szkl ryż biały,
- * 4 szt ogórek konserwowy Smak,
- * 1/2 słoika patisony marynowane,
- * oliwa,
- * natka pietruszki,
- * pieprz kolorowy ziarnisty Prymat,
- * 2 szt jajka gotowane na twardo,
- * sok z cytryny
Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Gdy będzie gotowy odcedzamy z wody i studzimy . Ogórki kroimy w kosteczkę ,patisony na kawałeczki . Jajko gotujemy obieramy i kroimy w duzą kostkę . Wszystkie składniki mieszamy z zimnym ryżem . Robimy sos .Do oliwy ok 3 łyzek dodajemy troszkę soku z cytryny sól do smaku i pieprz świeżo mielony -najlepiej kolorowy. Mieszamy sos -najlepiej w zamkniętym słoiczku .Polewamy sałatkę sosem dokładnie mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz