środa, 8 lutego 2012

Tłusty czwartek

W ten dzień nie może zabraknąć faworków są i u mnie
Składniki:
  • 40 dag mąka,
  • 5 szt żółtka,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 1 łyżka spirytus,
  • cukier puder,
  • 1 łyzeczka proszek do pieczenia,
  • smalec,
  • 4 łyżki cukier
Ciasto robimy na stolnicy Do przesianej mąki dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Dobrze wymieszać,wyrobić ciasto . Włożyć do lodówki na około godziny. Rozwałkować ciasto , kroić w paski 7 cm. Formować chrusty. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować i kłaść na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Podajemy.Zajadamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz