Lekka tarta jabłkowa ma mniej kalorii ponieważ do ciasta użyłam mało cukru :) mimo to jest pyszna .
składniki
1,5 szklanki mąka,
1 szt jajko,
1/2 kostki masło,
1/2 szt cukier waniliowy,
1 kg jabłka,
2 łyżki cukier,
1/2 łyżeczki cynamon Kamis
Na stolnicy siekamy mąkę z 1/2 kostki masła dodajemy cukier waniliowy i jajko . Siekamy wyrabiamy ciasto. Ciastem wyklejamy formę do tary . Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto ma być prawie gotowe. Jabłka obieramy i kroimy .Podsmażamy z cukrem cynamonem i odrobina wody . Gdy jabłka robią się miękkie wykładamy ją na upieczone ciasto. Wkładamy jeszcze na ok 6 min do piekarnika. .
Użyłam aromatycznego cynamonu Kamis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz