Co o nim powiedzieć , to że mam jad :) jest pikantny ale taki musi być . Podajemy do chlebka lub zajadamy z ryżem .
Gulasz meksykański
składniki
25 dag karkówka,
25 dag mięso z szynki,
olej,
pieprz biały
3 ząbki czosnku
dymka,
1 puszka czerwona fasola,
1 szt papryka czerwona,
chilli,
1 łyżka mąka,
2 łyżki przecier pomidorowy 30%,
bulion wołowy,
1 cebula
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Do mięsa dodajemy ok 3 łyżki oleju , wyciśnięty czosnek , pieprz , ocet balsamiczny ok 1 łyżka -mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, odcedzamy fasolę , kroimy drobno chilli. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Mięso wraz z marynatą podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy mięso zrobi się brązowe dodajemy pokrojoną cebule i chilli. Podsmażamy - dodajemy pokruszoną kostkę wołową. Smażymy jeszcze kilka chwil i dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę. Podlewamy ok 2 szklankami przegotowanej wody i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy odcedzoną fasolę. Mieszamy zagotowujemy. doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zaciągamy zawiesina wody z mąką . zagotowujemy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz