I znów w mojej kuchni pojawiają się krewetki tym razem w towarzystwie ryżu bazowego i dzikiego.
Wiosenna sałatka na ciepło z krewetkami
składniki
1/2 szklanki ryż brązowy Podravka
1/2 szklanki ryż dziki Podravka
sałata,
1 pomidor,
1 pomarańcza,
1/2 szt awokado,
krewetki,
1 ząbek czosnku
1 łyżka masło,
Sól morska- MŁYNEK,
szczypior
Ryż brązowy i dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Krewetki obieramy z pancerzy i podsmażamy na masełku z wyciśniętym czosnkiem. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Awokado obieramy i kroimy w paski. Szczypior siekamy. Z pomarańcza robimy filety i kroimy go w kostkę. Kawałek pomarańcza zostawiamy aby wycisnąć z niego sok. Na talerzu podajemy wymieszany ryż układamy na nim podsmażone krewetki polewamy sosem z smażenia. Układamy pomidory , awokado i sałatę. Posypujemy sola morską kawałkami pomarańczy i szczypiorem. Wykańczamy kropiąc sokiem z pomarańczy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz