Kiedy buraczki na działce zejdą nam za gęsto należy je przerwać a w tedy mamy dużo pysznych listków -botwinki. Zanosimy je do domu i robimy pyszna sałatkę.
Sałatka botwinkowa z jajkiem
składniki
1 garść botwinki
3 jajka ,
olej lniany ,
Sól morska- MŁYNEK ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Młode liści od buraków myjemy osuszamy i układamy na talerzykach. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy. Jedno jajko kroimy na ćwiartki a pozostałe w kosteczkę. Listki mieszamy z pokrojonym jajkiem. Solimy sola morską i doprawiamy pieprzem do smaku. Obok układamy większe kawałki jajka. Całość kropimy olejem lnianym. Podajemy zaraz po zrobieniu.
botwinę dawałam do zupy, chętnie wypróbuję ją w takiej formie:)
OdpowiedzUsuń