Kolejny test mini olejów Biolevita. Kto nie wie proszę poczytać moje wcześniejsze posty .
Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania
pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i
zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych
potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym
dodatkiem do deserów.
Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi
rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju
obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność
zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.
Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje
swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera
witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę.
Surówka z młodej kapusty z olejem z pestek dyni.
składniki
1/2 szt młoda kapusta
1 marchewka
1 cebula
olej z pestek dyni
Sól morska
2 pomidory
1 kawałek selera
Młoda kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno. Marchewkę i mały kawałek selera obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Cebule obieramy i siekamy drobno. Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w małą kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Dodajemy olej z pestek z dyni i mieszamy. Sałatkę chłodzimy.
Polecam samo zdrowie i pyszny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz