Coś na ciepło z letnich warzyw , ale także z dodatkiem pieczarek - smaczne !!!!
Cukinia z papryką i pieczarkami na ciepło
składniki
2 szt cukinia
1 szt papryka zielona
1 szt papryka czerwona
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
1 słoiczek przecier pomidorowy
20 dag pieczarek
Sól morska
pieprz biały
2 łyżki oleju
1/2 kg kiełbasa
papryka słodka mielona
Kiełbasę kroimy w kosteczkę ja wybrałam podwędzaną. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Cukinie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę dość sporą. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę ,wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Cukinie blanszujemy. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki -smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię , zawartość patelni- mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną , papryką słodką , solą i pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.
Cos w rodzaju leczo, świetna przekąska!
OdpowiedzUsuńpyszne leczo wyszło:D
OdpowiedzUsuń