Szybkie i bardzo smaczne letnie ciasto. Robimy go szybko i expresowo znika z talerzy.
Jabłecznik z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
składniki
400 g mąki
200 g margaryny
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik jabłka prażone
4 szt brzoskwinie
kruszonka
40 g orzechów tartych
3 łyżki mąka
30 g cukru
20 g masła
Mąkę przesiej wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę pokrojona w plasterki, cukier i jedno jajko i jedno żółtka. Posiekaj dużym nożem. Szybko wyrób gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na ok 30 min . Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Powykuwaj widelcem ciasto. Nałóż jabłka prażone . Brzoskwinie obierz z skórki i usuń pestkę pokrój w kostkę i poukładaj na jabłkach. Teraz zrób kruszonkę W misce rękami wymieszaj mąkę , tarte orzechy i cukier.Gotową kruszonkę wyłóż na jabłka. Wstaw placek do piekarnika na ok 40 min.
pysznie wyszedł:)
OdpowiedzUsuń