Moje dzisiejsze danie obiadowe . Myślę ,że zdrowe :) a rarytasem jest kilka plasterków wiejskiej kiełbaski.
Ryż z bobem i wiejską kiełbaską
składniki
1 szklanka bobu
1 woreczek ryżu
15 dag kiełbasy wiejskiej
natka pietruszki
pieprz biały
Sól morska
uniwersalna przyprawa
1/2 szt cebuli
1 ząbek czosnku
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do smaku Po ugotowaniu odstawiamy i wyciągamy z woreczka. Kiełbaskę wędzoną kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek siekamy. Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i ząbku czosnku do smaku. Ugotowany bób odcedzamy. Na patelni teflonowej podsmażamy kiełbaskę bez tłuszczu , aby kiełbaska wytopiła się. Dodajemy posiekany czosnek i cebulkę Jeżeli kiełbasa nie była mocno tłusta to można dodać odrobinę masła. Podsmażamy cebulkę z czosnki. dodajemy ugotowany bób -smażymy chwilę. Dodajemy ryż.Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz