Smaczna surówka z czerwonej kapusty w połączeniu z dżemem z żurawiny . Pasuje do każdego obiadu .
Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną
składniki
1 szt czerwona kapusta
2 szt cebula
2t marchewki
ocet 10 %
2 łyżki dżemu z żurawiny
sok z cytryny
Sól morska
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy
cukier do smaku
Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie przekrawamy na pół i kroimy jak na bigos w długie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i ciekamy. Warzywa mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Dodajemy dżem z żurawiny. Mieszamy. Dodajemy ocet i sok z cytryny do smaku. Mieszamy i kosztujemy. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy dodajemy olej. Kosztujemy - surówka ma być słodko kwaśna. Jeżeli jest za kwaśna dodajemy odrobinę cukru. Jeszcze raz mieszamy i podajemy.
Uwielbiam czerwoną kapustę :) W połączeniu z żurawiną musi być pyszna :)))
OdpowiedzUsuńhttp://mojapasjasmaku.blogspot.com/