Smaczna suróweczka do obiadku. Pasuje do mięs ciepłych i zimnych .
Surówka z czerwono - białej kapusty
składniki
1/2 szt kapusta białą
1/2 szt kapusty czerwonej
2 cebule
jabłko
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka cukru
Sól
2 łyżki musztardy
Kapustę białą i czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Cebulę ścieramy na tarce. Robimy sos. Mieszamy majonez z śmietaną , musztardą. Dodajemy cukier , sól do smaku i jeszcze raz mieszamy. Sos wlewamy do surówki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Podajemy schłodzoną do obiadu.
Z chęcią bym taką schrupała!
OdpowiedzUsuń