Takie ziemniaczki z piekarnika pasują do wszystkiego. Mięs, ryb , warzyw polecam
Zapiekane ziemniaczki w mundurkach
składniki
1 kg ziemniaki
masło
Sól morska
czosnek
pieprz czarny mielony
papryka czerwona w proszku
koperek
sok z cytryny
Ziemniaki dobrze myjemy szorujemy i gotujemy w wodzie. Ziemniaki mają być półtwarde. Odcedzamy je przekrawamy i studzimy. Masło ucieramy z solą morską, pieprzem ,papryką w proszku, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze mieszamy -ucieramy. W połówkach ziemniaków robimy dziurki łyżeczką i nakąłdamy tam masełko. Układamy na blaszce ziemniaki i zapiekamy w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
Nie przepadam za ziemniakami...ale jak w mundurkach nie umiem sobie odmówić. Takie popadanie w skrajności. :0
OdpowiedzUsuń