Smaczny szybki obiadek z wykorzystaniem pomidorów i makaronu typu spaghetti.
Spaghetti z pomidorami i grana padano
składniki
1/2 opakowanie spaghetti
4 szt pomidory
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
grana padano
oliwa
15 dag szynki
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu al dente , odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu dla zagęszczenia sosu. Pomidory kroimy w kosteczkę , szynkę także kroimy. Czosnek obieramy i siekamy. Na oleju na patelni podsmażamy czosnek dodajemy szynkę , chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. doprawiamy sola , pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy chwilę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron mieszamy i dodajemy starty garna padano. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz