Kolejny przepis z wykorzystaniem wina w kuchni . Tym razem pyszna kapustka .
Do potrawy wykorzystałam czerwone wino półwytrawne CELEBRO
Czerwona kapusta na czerwonym winie
składniki
1/2 szt czerwonej kapusty
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki rodzynek
3 gałązki rozmarynu
1/2 słoika żurawiny dżem
sól morska
pieprz biały
1 szklanka czerwone wino
Kapustę czerwoną kroimy bardzo cieniutko , szatkujemy. Na patelnie wlewamy wino dodajemy kilka gałązek rozmarynu i gotujemy. Po ok 6 min dodajemy rodzynki i dalej gotujemy. Dodajemy poszatkowana kapustę - mieszamy i gotujemy do miękkości. Można troszkę podlać bulionem . Następnie kiedy kapusta robi się miękka dodajemy dżem z żurawiny - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy masło mieszamy i chwilkę gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz