Bardzo smaczna zupka jesienna z brukselką , fasolką i wieloma innymi warzywami gotowana z odrobina tymianku.
Zupa jesienna z tymiankiem
składniki
1 garść fasolki szparagowej
2 szt marchewka
1/2 szt selera
10 brukselek
1 szt por
tymianek
masło
śmietana 30 %
Sól morska
2 litry bulionu warzywnego
3 ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Por kroimy w plasterki , fasolkę zieloną kroimy na pół. Na masełku podsmażamy kilka gałązek tymianku. dodajemy pokrojone ziemniaki , marchewkę i seler , obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony por. Mieszamy. Podlewamy bulionem. Gotujemy chwilę i dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy śmietanę 30 procent mieszamy i zupa jest gotowa.
Bardzo chętnie zjadłabym sobie taką jesienną zupkę :)
OdpowiedzUsuń