Smaczne szybkie jesienne danie z zdrową kaszą . Do tego mocno octowany ogórek.
Kasza z bakłażanem i pieczarkami
składniki
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa
25 dag kiełbasy
20 dag pieczarek
1 bakłażan
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Sól morska
pieprz biały
ogórki konserwowe
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Solimy i odstawiamy. Po ok 10 min płuczemy osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy łyżeczkę oliwy. Podsmażamy pokrojone pieczarki i dodajemy bakłażana. Smażymy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojona w plasterki kiełbasę. Smażymy. Podlewamy odrobina wody. Dodajemy wcześniej ugotowana kaszę. Mieszamy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło z kawałkami ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz