Placuszki z ziemniaków na śmietanie z pieczarkami
składniki
5 szt ziemniaki
2 szt jajka
2 ząbki czosnku
Sól morska-
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
śmietana kwaśna Bieluch
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej duże oczka. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka , solimy i doprawiamy pieprzem. dodajemy mąki ale mało ok 2 łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej nakładamy ręką małe placuszki. Smażymy na złoto. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz dajemy kleks śmietany rozmazujemy go solimy układamy placuszek na niego pieczarki podajemy.
rewelacja:) świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń