Nie ma jesieni bez pysznej zupy dyniowej. Krem gęsty z odrobiną chilli rozgrzeje nas w jesienny dzień
Krem dyniowy z chilli
składniki
2 marchewki
2 cebule
100 g masła
1 kg dynia
chilli
Sól morska
pieprz czarny mielony
2 szklanki bulionu
Dynie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i siekamy. W dużym garnku rozpuszczamy masło - podsmażamy cebulkę następnie dodajemy starta marchewkę , chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną dynie. Smażymy - co kilka minut mieszając. Podlewamy szklanką wody i dusimy. Kiedy woda odparuje jeszcze troszkę dolewamy. Miksujemy zupę na krem , jeżeli jest gęsta dodajemy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy chilli do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz