Jak nie lubię bo tak jest marchewka , powiedział synek tworząc ze mną ciasteczka. Zmienił zdanie po upieczeniu i lukrowaniu . Dzieciaczki pochłonęły 4 blaszki a na drugi dzień powtórka z rozrywki znów pieczemy - są pyszne polecamy
Marchewkowe ciasteczka
składniki
350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru kryształu
Sól morska szczypta
2 marchewki takie na ok 20 cm ok 20 dag
cukier puder - do lukrowania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i cukier kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz