Bardzo smaczne łatwe w zrobieniu , po gryzie wypływa rosołek - do tego podsmażona cebulka - pycha.
Moje Pielmienie
składniki
3/4 kg mąki
woda gorąca
1/2 szklanki olej
Sól morska
1/2 kg mięso wołowe
1/2 kg mięso wieprzowe
2 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony
3 łyżki bułka tarta
1/2 łyżeczki majeranek
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 łyżki masła
1,5 litra bulionu wieprzowego
Na stolnicę wysypujemy mąkę, solimy ją. Zagotowujmy wodę wlewamy pół szklanki dolewamy olej - mieszamy i dodajemy do maki. Wyrabiamy ciasto dodając pomału jeszcze gorąca wodę. Wyrabiamy dokładnie ciasto aż stanie się elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Wycinamy kółka.
Mięso mielone mieszamy z sobą dodajemy bułkę tartą , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy majeranek. Wyrabiamy farsz nakładamy na kółka. Zlepiamy pieroga , sklejamy w okół palca na uszko. Bulion zagotowujemy na wrzątek wkładamy pielmienie. Jak wypłyną gotujemy jeszcze ok 5 min- muszą być ładnie wyrośnięte jakby nadmuchane. Cebulę siekamy smażymy na maśle doprawiamy solą i pieprzem . Polewamy nią pielmienie.
Mmm - musi być pycha! Ujęłaś mnie tym wypływającym rosołem ;)
OdpowiedzUsuńBułka tarta w farszu?! hahahahaa To jakiś żart!!!!! Skąd niby ten wypływający rosołek? hahaha
UsuńRosołek - soki z mięsa a bułka tarta tak dodałam , i wyszły pyszne - to jest sztuka , najpierw zrób potem oceniaj
OdpowiedzUsuń